Nedan kan du se vanliga frågor och svar.
Om ni har en fråga som inte är listad nedan, vänligen kontakta oss.
Gasformiga paraffiner. Det är den korrekta beskrivningen av den gas vi kallar gasol. Gasol består av kolvätena propan, butan eller en blandning av båda. Dessa gaser framställs vid destillering av råolja eller vid produktion av naturgas. Gasol är vid normal rumstemperatur en gas, men omvandlas under tryck till flytande form. Propan måste distribueras i flaskor som tål högt tryck. Butan kan distribueras i enklare gasbehållare.
Läckande gasol utgör brandfara.
Gasol är tyngre än luft.
Gasol förbrukar luft vid förbränning.
Det är framför allt två saker man ska tänka på, för att förhindra olyckor med gasol. 1. Undvik läckage. 2. Försäkra dig om god ventilation. Läckande gasol kan antändas och förorsaka brand eller i värsta fall explosion. Flaskventilen ska vara stängd när du inte använder gasen. Behållaren ska förvaras stående och om möjligt i marknivå, eftersom gasol är tyngre än luft och därför kan ansamlas i källare, diken etc. Det är viktigt med god ventilation vid arbete inomhus. Lågan förbrukar luft. Brist på syre ger en oren förbränning som producerar koloxid istället för koldioxid.
Möjlighet till mycket stora effektuttag.
Kompakt energi.
Bränslet är enkelt att förvara och transportera.
Det är just egenskapen att lätt övergå från gas till vätska och tvärtom, som gör gasol så användbar. En stor mängd bränsle tar liten plats och är därför enkel att förvara och transportera. Gasol bildar en brännbar blandning med luft när andelen gas är mellan 2 och 10 procent. När gasen byter form från vätska till gas, ökar volymen 250 gånger. Med andra ord är energiinnehållet högt. Gasol kan förvaras i sin behållare hur länge som helst, utan att förstöras.
Gasol är en giftfri gas utan skadliga tillsatser.
Den förorenar inte luft eller vatten.
Vid förbränning bildar gasolen inga skadliga avgaser, bara koldioxid och vattenånga. Gasen förorenar inte vatten, den sotar inte, den är inte frätande och den angriper inte järn eller andra metaller. Den innehåller varken bly eller tungmetaller och är giftfri. Med andra ord är gasol ett miljövänligt bränsle. Enda tillsatsen är ett starkt luktämne som fungerar som varningssignal för läckande gas. Själv är gasol i sig nämligen helt luktfri.
Arbeta i väl ventilerade utrymmen.
Undvik att placera gasolflaskan nära en värmekälla.
Se till att gasolflaskan står upprätt under transport.
Man bör regelbundet kontrollera ventiler och anslutningar för att undvika läckage. Tänk också på att god ventilation finns både upptill och nedtill i utrymmen där gasen förvaras eller används och där risk för läckage föreligger. Ventilation är viktig också för att säkerställa effektiv förbränning. Se gärna till att flaskan håller rumstemperatur när du börjar arbeta. Om du ska använda bränslet vid temperaturer under noll, ska du använda propan. Butan förgasas nämligen inte vid låga temperaturer.
Släck alltid gasolbränder med pulver, aldrig med vatten.
Om brand uppstår i närheten flytta gasolflaskorna i säkerhet.
Stäng ventilen på flaskan om det är möjligt.
Stålflaskor är försedda med en säkerhetsventil som öppnas om trycket stiger för kraftigt. Det kan inträffa om det brinner runt flaskan och ventilen förhindrar då att den exploderar. För att garantera säkerhetsventilens funktion är det viktigt att gasolflaskan förvaras och transporteras stående. En stängd ventil förhindrar ohämmat gasflöde om t ex en slang skulle brinna av.
Låt aldrig någon okunnig hantera utrustningen.
Använd bara specialdelar för gasol.
Var extra noga med ventiler och anslutningar.
Använd aldrig andra ventiler, brännare och slangar än sådana som är avsedda för gasol. Den speciella gasolslangen ska enligt internationell standard vara orangefärgad och i Sverige är den EN- eller SIS- märkt. Den består av innergummi som klarar gasol, armering och yttergummi som är luft- och åldringsbeständigt.
Se till att du har rätt utrustning för jobbet.
Dra åt alla ventiler och anslutningar ordentligt.
Kontrollera regelbundet att systemet är tätt.
Läs bruksanvisningar och följ säkerhetsråden. Använd läckspray för läckagesökning på ventiler och skarvar för att upptäcka eventuella läckor. Gasolslangen bör granskas särskilt noga och bytas om du ser några förändringar. Böj den och leta efter sprickor i gummit. Slang som utsätts för solljus åldras snabbare.
Gasol påverkas inte av lång förvaringstid.
Koppla alltid loss utrustningen för behållaren.
Förvara flaskan i väl ventilerade utrymmen och i eller över marknivå.
Undvik att förvara gasolflaskor i alltför varma utrymmen, minusgrader däremot är helt ok. Se också till att ventilationen är god. I princip kan gasol förvaras hur länge som helst i sin behållare utan att kvaliteten påverkas. Tänk på att koppla loss alla anslutningar innan du ställer undan utrustningen. För att tömma systemet på gas, stänger du ventilen på gasolflaskan först. Skruva sedan åt eventuella ventiler på resten av utrustningen. Då slipper du också gasolspill när du öppnar systemet igen.
När gasol omvandlas från vätska till gas, går det åt värme som tas från vätskan själv, från behållaren och från den omgivande luften. Gasol och flaska kyls ner vilket sänker trycket i behållaren. För större brännare, och särskilt vid kontinuerlig användning, krävs tillräcklig storlek på behållaren för att brännaren ska arbeta med konstant effekt. Eftersom gasuttag kyler ned gasolflaskan (och därmed sänker trycket) vid användning finns det begränsningar för de brännarstorlekar som kan användas om man behöver arbeta under längre perioder. För stora gasolbrännare ska man ha tillräckligt stora flaskor eller sammankopplade flaskor. Det är vidare fördelaktigt om flaskorna ej är nedkylda när man startar arbetet.
Temperatur +20°C 0°C
Full flaska 11 kg propan 3.80 kg 1.60 kg
Halv flaska 5.5 kg propan 1.90 kg 0.85 kg
Gasol har en teoretisk högsta lågtemperatur på 1925°C. I praktiken når man inte detta gradantal vid uppvärmning av ett föremål. Vilken temperatur man får beror bl a på föremålets storlek, hur mycket värme som leds bort, brännarens förmåga att överföra värme, brännarens storlek samt hur lång tid man värmer på objektet. Val av brännare beror följaktligen på vilket jobb som ska utföras.
Samtliga säkerhetsdatablad (MSDS) kan du hitta här.
Klicka här för att ta reda på vart du kan köpa våra produkter i närheten av dig.